Op ontdekkingstocht bij Giethoorn

Giethoorn staat in het buitenland bekend als het Venetië van het Noorden. De omgeving van het dorpje bestaat uit een waterrijk natuurgebied, dat zeer geschikt is om er met een bootje rond te varen. Tijdens de vaartochten kun je allerlei bijzondere watervogels  en planten spotten. Het leukst is het als je niet voor een georganiseerde rondvaart kiest, maar voor het huren van een punter bij bootverhuur Giethoorn. Je krijgt dan een traditioneel vormgegeven bootje ter beschikking, waarmee je naar eigen inzicht in de omgeving mag varen. De minimale huurtijd is 2 uur, maar je kunt een bootje ook een dag huren.

Werf

Punters zijn in Nederland bekend geworden door de film Fanfare van Bert Haanstra, ongeveer 50 jaar geleden. De bootjes hebben een platte bodem en werden met bomen voortgeduwd. Ze dienden voor het vervoer van vee en om riet te oogsten. De punters worden nog steeds gebouwd in Giethoorn, onder anderen bij punterwerf.com. Ze zijn wel een beetje aangepast voor het verhuur aan toeristen. De moderne punters zijn wat breder en stabieler om omslaan te voorkomen. Ook hebben de bootjes comfortabele banken, waar maximaal 8 personen op passen. Voor extra comfort worden door de verhuurders kussens meegegeven.

Zelf sturen

Het varen met een punter kan nog steeds door het bootje met bomen voort te duwen. Maar dat is best zwaar en het gaat niet erg snel. Daarom kiezen de meeste toeristen voor een punter met een elektromotor. Die motor is geruisloos en krachtig. De accu die erbij hoort heeft ruim voldoende energie om een hele dag rond te varen. Wat bediening betreft is een punter erg gemakkelijk te besturen. Je kunt de snelheid gemakkelijk aanpassen. Achteruit varen behoort ook tot de mogelijkheden. Dat is vooral handig als je ergens wilt aanmeren bij een terras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *